Voor ik ga slapen…

Op aanraden van een collega begon ik deze week in de psychologische thriller “Voor ik ga slapen” , het debuut van schrijver S.J. Watson. Hoofdpersonage Christine Lucas wordt ‘s ochtends wakker in een huis dat ze niet kent, naast een man die ze niet kent. Wanneer ze opstaat en de badkamer zoekt stelt ze met een schok vast dat ze er 30 jaar ouder uitziet dan ze dacht. Rondom de spiegel hangen foto’s en briefjes. Ze herkent de man naast wie ze wakker werd, met daaronder het opschrift: “Dit is Ben, je man”. Door een ongeluk 29 jaar geleden is Christine haar korte termijn geheugen kwijt, waardoor ze elke dag opnieuw wakker wordt in de veronderstelling dat ze zo’n 20 jaar oud is, en alles daarna is ze vergeten. Elke dag opnieuw stelt haar man haar gerust en vertelt hij haar wat er gebeurd is. Tot ze op een dag telefoon krijgt van een man die zich als haar dokter voorstelt, en die haar vertelt dat dat hij al enkele weken met haar een dagboek bijhoudt over wat ze elke dag te weten komt over haar verleden. Dat dagboek kan ze vinden in haar kleerkast, goed weggestopt voor haar man. Wanneer ze het dagboek openslaat staat er in dikke letters op de eerste pagina: “Ben is niet te vertrouwen”.

Beetje bij beetje ontdek je samen met Christine dat haar man Ben vanalles voor haar achterhoudt. Door het samenleggen van de puzzelstukjes uit haar geheugen in het dagboek wordt het steeds duidelijker dat er vanalles niet klopt… Maar wat?

Het principe van geheugenverlies in verhalen is natuurlijk niets nieuws, denk maar aan een film als “50 first dates“, dat van hetzelfde uitgangspunt vertrekt. Watson weet er echter zo’n draai aan te geven dat je al heel snel een heel vies gevoel krijgt bij het verhaal van Christine. Het boek leest als een trein -het is vrijdag en ik las zonet de laatste pagina’s- en de ontknoping davert uren na het omslaan van de laatste pagina nog door je hoofd. Een absolute aanrader!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/07/voor-ik-ga-slapen/trackback/

Comments

Wow! die wil ik meteen lezen :) Morgen naar de fnac!

Er stond onlangs ook een bespreking van in De Morgen! Heb je die van de bibliotheek gehaald of gekocht, Billie? Want indien die laatste optie, mag ik hem dan lenen? :-)

Gekocht, maar dan moet je wel achteraan in de rij gaan staan :) Er zijn twee wachtenden voor u :) x

Doeme! Kzal bij de bibliotheek ook eens gaan zien, kzou hem graag meenemen op reis.

En…’t is uit! Goed boek inderdaad! Op 4 daagjes uitgelezen, leest heel erg vlot!

Post a comment