duikparadijs: Utila

Dat duiken één van mijn favoriete dingen is weten jullie al een tijdje. Elke mogelijkheid om te duiken neem ik dan ook met twee handen vast. Zo bracht ik onlangs een bezoekje aan één van de meeste bekende duikeilanden in de Caraïben: Utila. Utila is één van de Bay Islands gelegen voor de kust van Honduras. Het staat bekend voor zijn D’s: Duiken en Drinken. (en nog enkele andere D’s waar we het niet over zullen hebben maar die even gemakkelijk te vinden zijn). Meer is er namelijk ook niet te doen. Als je niet kan duiken en/of het niet wilt leren, dan heb je niks te zoeken op Utila. Indien dit wel het geval is, is Utila the place to go.


Utila bestaat uit één dorp, één lange straat eigenlijk, waar de duikshops naast elkaar liggen. So take your pick. UDC schijnt de beste te zijn, met BICD heb ik dan weer goeie persoonlijke banden (DUS, als je dan toch naar Utila trekt, ga dan duiken bij BICD, ze zullen zeer goed voor je zorgen daar, en geef dikke zoenen aan Rebecca en Seth van mij!). De duikgebieden liggen er voor het uitkiezen, inclusief enkele grotten en het bekende Halliburton Wreck. Bovendien grenst het aan het Mesoamerican Barrier Reef, het tweede grootste rif in de wereld, en worden er in het juiste seizoen regelmatig Whale Sharks gespot. Verder loopt Utila zwart van het jong volk en zijn de drinks en het duiken er spotgoedkoop. Utila is kleiner dan zijn groter broertje Roatan, omdat het (nog) niet dezelfde commerciële boom kende – al is dat wel op komst – maar heeft zeker evenveel te bieden. Utila is goedkoop, leuk, heet, loopt vol met jonge mensen en is daarmee het ultieme backpackers-eiland.

Zoals ik al zei is er naast het duiken niet veel te doen op Utila. Maar wat is er beter dan een vakantie in de Caraïben met een duik in de onderwaterwereld overdag en prachtige zonsondergangen en cheap drinks ‘s avonds – liefst in Tranquila of Treetanic – jawel: bar in een boom, not kiddin’! Karaoke op vrijdagavond als je duikt bij BICD, lekker eten – te vinden oa bij Bundu Cafe, Skid Row, RJ’s BBQ, of Big Momma’s. Een bezoekje aan de Cays – een kleine eilanden groep bij Utila – tijdens het duiken is ook altijd de moeite waard (ask your dive-operator). En als je het duiken een dagje beu bent, is er altijd de mogelijkheid te gaan fietsen (als je niet omvalt van de hitte), te gaan quatten (must do), te gaan paardrijden, Pumpkin Hill(hoogste punt van het eilmand) te beklimmen of de grotten te gaan bezoeken.

Utila is de ideale plaats om even te relaxen en een plons in de onderwaterwereld te nemen. Maar blijf er niet te lang, het low-life werkt nogal verslavend en je zou gemakkelijk je hele leven op Utila kunnen blijven plakken zolang je geen genoeg krijgt van het duiken en het drinken. It’s a different world out there; het leven is er beperkt en gemakkelijk. Als je er ook even van wil genieten: get your scuba on and get your ass to the caribbean.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/06/duikparadijs-utila/trackback/

Post a comment