Bobby turns 70

Robert Allen Zimmerman. Doet geen belletje rinkelen zeker? Geboren als brave joodse jongen met een vreemde naam en uitgegroeid tot een van de grootste blues- en popartiesten ter wereld. Bob Dylan. Vandaag vieren we deze getalenteerde grote man! Hij wordt – hou u vast – 70. En weet nog van geen ophouden (niet dat ik dat erg vind).

Wie me een beetje kent weet wat een freak ik ben van Bob Dylan. Bob Dylan! Mijn held, mijn dromer, mijn blower in the wind. Zijn muziek heb ik altijd bij me: op mijn iPod in mijn oren, cd’s in de auto en lp’s op de kamer.

Hoe wordt een gewone jongen zo’n icoon? Dylan was een heel normale jongen op school, een goede student zelfs. Hij gaat verder studeren. Maar toch wringt er iets bij hem. Dit is niet wat hij wil. Dus pakt hij op zijn twintigste zijn gitaar en mondharmonica en trekt de wijde wereld in. Na ettelijke keren op te treden in kleine en grote cafeetjes wordt hij ontdekt. Platencontract is binnen! Hij ontwikkelt zich al snel tot de muzikant met de protestliedjes. Hij schaart zich achter de burgerrechten en begin jaren 60 blaast hij iedereen omver met zijn “Blowing in the Wind”. Een liedje met een tekst die vraagtekens zet achter de sociale en politieke status quo.

Een aantal jaren later scheiden de wegen van Dylan en de protestsongs. Hij wil geen woordvoerder van zijn generatie zijn. Hij wil gewoon zijn en doen. Hij gaat zijn eigen weg op en maakt liedjes over schuld, liefde, pijn, boete, … Liedjes die dramatisch zijn, vrolijk zijn, nostalgisch en emotioneel zijn.

Zijn bekendste lied is waarschijnlijk “Like a Rolling Stone”.

Ik heb de wondere wereld van Bob Dylan ontdekt via de cd-kast van mijn vader, zelf een trouwe rock ‘n roll en bluesfan. Sindsdien heb ik hem niet meer losgelaten!

Happy Birthday Bob!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/05/bobby-turns-70/trackback/

Comments

Zouden we eigenlijk vaker moeten doen hé, eens iemand in de schijnwerpers zetten – tegenwoordig is het al bijna alleen als je dood bent…

Post a comment