Freedom of speech?

Dit voorval dateert van een week geleden, maar is daarom niet minder pakkend en – om het rechtuit te zeggen – degoutant. Een Libische vrouw probeert aan de buitenlandse pers duidelijk te maken dat ze verkracht is door troepen van de Libische leider Kadhafi. Ze was zo wanhopig dat ze een hotel waar de buitenlandse pers aan het ontbijten was binnenstormde om haar verhaal te kunnen doen. Haar laatste sprankeltje hoop. Maar daar steken zowel gezanten van de overheid als het hotelpersoneel (vrouwen dan nog) een stokje voor. Het is ronduit degoutant hoe deze verkrachte vrouw haar recht op vrije meningsuiting wordt ontnomen.

Voor ze het zwijgen wordt opgelegd kan ze nog vertellen dat ze aan een controlepunt is opgepakt, vastgebonden, misbruikt en uiteindelijk weggeleid om verkracht te worden door 15 mannen. De woordvoerder van de regering, Moussa Ibrahim, stelde eerst dat de vrouw dronken en labiel was. Later trok hij die verklaring in en zei hij dat de vrouw veilig was en er een onderzoek loopt naar haar beschuldigingen. Enige kink in de kabel: de vrouw is spoorloos verdwenen. Na haar hysterische en moedige(!) poging om de waarheid te vertellen werd ze in een auto gestopt en weggevoerd, zoals je kan zien op de beelden.

Als ik dergelijke beelden zie, voel ik me zo machteloos. Een hulpeloze vrouw, die de pijn en vernedering van een verkrachting heeft moeten doorstaan, kan aan niemand haar verhaal kwijt. Ze wordt net het zwijgen opgelegd. In ons klein Belgenland mogen we dan wel klagen over de faliekant falende politiek en andere bekommernissen, maar op vlak van vrijheid van meningsuiting mogen we niet klagen. En dat is eigenlijk schandalig. Dat we ‘blij’ mogen zijn dat het in ons land toch beter is dan in het verre Libië (en nog ontelbaar andere landen waar er geen freedom of speech is). Dat is een recht en dat kan en mag gewoon niet ontnomen worden. Helaas is het in realiteit andere koek.

Let ook even op de beelden waar je ziet dat de buitenlandse pers hun materiaal moet beschermen. Aanhangers van Kadhafi proberen de beelden te ontfutselen.Daar zijn ze gelukkig niet in geslaagd.  Nu sijpelt er toch een stukje waarheid door naar de Westerse wereld.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/04/freedom-of-speech-in-2011/trackback/

Comments

Gelukkig is ze terug vrijgelaten op dit moment. Respect voor haar moed. Helaas vrees ik dat ze in Libië niet meer veilig is.

Post a comment