Oscar Fever: The King’s speech

Op onze tocht richting de Oscaruitreiking houden we vandaag halt bij de absolute favoriet met maar liefst twaalf nominaties: The King’s Speech. En als je het mij vraagt zijn de nomaties voor ondermeer beste film, beste regisseur en beste acteur volkomen terecht (en dat vonden die van de BAFTA’s ook). Colin Firth speelt de rol van zijn leven als de onzekere en stotterende koning George VI, die we volgen in zijn aanloop naar de troon.

We schrijven 1925: de vader van de huidige Koningin Elizabeth, Prins Albert – Bertie voor de vrienden en later koning George VI – moet een speech houden voor een vol Wembley Stadion, maar stottert zo erg dat het publiek hem quasi uitlacht. Hoewel Albert pas tweede in lijn is voor de troonopvolging – zijn oudere broer Edward zal zijn vader opvolgen – moeten leden van de koninklijke familie toch regelmatig speeches houden op de radio: een marteling voor Albert.  Zijn vrouw besluit dat het genoeg geweest is en neemt een spraaktherapeut onder de arm, Lionel Logue (een schitterende Geoffrey Rush). Deze krijgt af te rekenen met een onzekere, getraumatiseerde en ook wel opvliegende prins, en weigert hem met de nodige etiquette te behandelen, wat hilarische scènes oplevert. Wanneer Alberts broer – die ondertussen koning werd – troonsafstand doet om te kunnen trouwen met een gescheiden vrouw, komt Alberts nachtmerrie uit: zijn publieke functie opnemen als Koning George VI.

De kracht van de film ligt hem in de menselijkheid van de personages. De Engelse koninklijke familie blinkt normaliter niet bepaald uit in warmte  en menselijkheid, maar in deze film krijg je een enorme sympathie voor de onzekere ‘Bertie’, zijn vrouw (Helena Bonham Carter) en zijn dochtertjes -de jonge toekomstige Queen Elizabeth krijg je te zien als een vrolijk kind. Het ontstaan van de vriendschapsband met zijn logopedist Logue en de menselijke benadering van het spraakgebrek en de enorme druk van de publieke functie maken deze film een pareltje. Mijn oscar krijgen ze alvast.

Ik zag de film in de grote zaal van het Londense Odeon Theatre, vanaf 23 februari speelt dit pareltje ook in de Vlaamse zalen.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/02/oscar-fever-the-kings-speech/trackback/

Comments

Amai pas zo laat in België? Kheb hem hier ook al gezien: knap gespeeld, mooi in beeld gebracht en af en toe eens goed gelachen, mijn oscar hebben ze ook :-).

Post a comment