Keeping the faith

Ik nader Liverpool Street Station. Ik heb net een bezoekje gebracht aan twee winkels rond Spitalfields en baan mezelf een weg in de regen om nog snel mijn Oyster card te herladen. De prijzen van het openbaar vervoer zijn opgeslagen en ik vertik het om twee pond en twintig cent te betalen op de bus, wanneer het ook één pond dertig kan wezen mits ik mezelf even door de mierennest in het station kan wurmen. Zelfs al is zo’n dubbeldekker steeds bijna een attractie an sich. De papieren zak in mijn hand wordt net een beetje wak wanneer ik de vertrouwde glazen constructie zie. En tussen het gekrioel hoor ik al “krantenjongens” roepen dat de Evening Standard hier te verkrijgen is, helemaal gratis en voor niets, zoals dat steeds net voor en tijdens de spits gebeurt. Ik zal me moeten haasten voor de hel wederom losbarst.

Wanneer ik weer buiten kom, zie ik waarom er meer lawaai is dan normaal. Voor mijn neus staat een man met een stem als een klok. En hij praat over God, en geloof, en liefde. Ik heb mijn koptelefoon op en net als de mensen rond me zit ik in mijn eigen cocon. Beschermd. Moest hij tegen mij beginnen praten “hoor ik het toch niet”. Zijn gepreek sijpelt door mijn muziek en ik gluur naar voorbijgangers terwijl ik op de bus wacht. Iedereen versnelt bij het passeren van de man, iedereen kijkt naar de grond. Het gekrioel gaat verder, maar hij staat stil en praat zelfzekere woorden. De menigte rond hem is gejaagd, maar hij straalt de rust uit van iemand die gelooft.

Ik zet me neer op de bovenste verdieping van lijn 26 richting Hackney en kijk van bovenaf nog even op het tafereel neer. Achter mij roept een schooljongetje “freak” naar de preker, vooraleer hij met zijn vriendje in schaterlachen uitbarst. En het enige wat ik kan denken? Dat ik wou dat ik in iets kon geloven zoals die man dat doet. Onvoorwaardelijk, onveranderlijk.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/01/keeping-the-faith/trackback/

Comments

Schoon!

geloof. waarin het ook is. ook al zie je het niet altijd.

Post a comment