Cinematek

Sinds ik uren en uren spendeerde in hun filmarchief voor mijn thesis, ben ik verknocht aan Cinematek – ook wel bekend als het Belgische Filmarchief. Sinds hun restyling in 2009 is het echter zoveel meer dan een archief, maar ook een boeiend museum en bovenal een filmzaal met een heerlijke programmatie. Mijn oog viel dan ook op hun recente ‘cyclus’: Slapstick & Comedy. Daarin vallen we niet enkel op Charlie Chaplin en Laurel&Hardy, maar ook op minder bekende pareltjes uit de jaren ’20. Een ontdekking die ik deed was de ravissante Colleen Moore.

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt is Colleen, en dus niet Louise Brooks, de eerste flapper girl – u kent ze wel, de charlestonmeisjes met jurkje en bobkapsel. Een topper uit haar oevre is Irene uit 1926, een silent comedy  van de legendarische studio van Al Christie. Kijkt u vooral zelf naar de heerlijke openingsscène. Voor meer lekkers kan u nog tot 25 februari terecht in Brussel. Lachen, gieren, brullen!

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2011/01/cinematek/trackback/

Comments

Maar geen slecht woord over Louise. Ze is zo braaf om mij haar uiterlijk te lenen voor deze site. En ze waakt over ons in de banner. Misschien moeten we nog een colleen zoeken :) om haar ook eer aan te doen, onze vergeten duts!

Jane (Wyman wel te verstaan) neemt graag de 30-ies en 40-ies voor haar rekening! Das eigenlijk echt een coole madam haha :) yay me, voor het kiezen van een deftig alter ego!

Zeker, Louise Brooks is ook zeker een icoon. ‘t Was gewoon een kleine rechtzetting van de geschiedenis ;) Jan Wyman ahoi! Ze zijn met zoveel :)

Post a comment