This is a time of war

031505_Divinity_Library_57

De wereld wordt geteisterd door oorlogen, groot en klein, ver en dicht bij mijn bed. Niet enkel BHV en Korea kampen met overbevolking en emoties. Ook in de universiteitsbibliotheken van Leuven gaat het er deze dagen hevig aan toe. Ik spreek uit persoonlijke ervaring wanneer ik mij elke dag een plaatsje probeer te veroveren in de RBIB te Ladeuze.Van ‘s ochtends vroeg sta ik met mijn bib-maatje, waar ik hier naar zal verwijzen als Milla Baker, voor gesloten deuren aan te schuiven om toch maar als eerste binnen zijn om de goeie plaatsen te pakken te krijgen, uitverkopen of Harry Potter boek-releasen zijn er niks tegen. Oorlogen gaan er hevig aan toe en dat is bij deze tijdelijke mini-oorlog niet minder het geval. Strategie

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://ditgeheelterzijde.be/2010/06/this-is-a-time-of-war/trackback/

Comments

Straks weer een date om 8u15 aan de bib, Jane! We gaan er samen voor!! (P.S: bijnaam = too cool, ben zeer tevreden haha :D)

Stay safe, dames, ik duim :) Luchtbruggetje aanleggen van Beriot naar de ramen van de bib?

De strijd om de felbegeerde plaatsen in de rechtenBIB wordt op de spits gedreven in deze facebookgroep http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=119659054740080. Oorlog!

Haha. Mooie foto trouwens. Maar ik heb me eerlijk gezegd al kapot gelachen tijdens mijn thesispauzes wanneer ik toevallig op die facebookgroep stuitte. Voorrang aan rechtenstudenten in hun “eigen” bib? Beetje arrogant naar mijn weten!

Foxie, die mening kan nog enigszins gedeeld worden wanneer het gaat over het eigenlijke studeren in bibliotheken. Uit eigen ervaring kan ik echter zeggen dat het uiterst irritant is dat alle plaatsen ingenomen zijn door mensen die even goed andere oorden kunnen opzoeken, wanneer je wel degelijk de boeken nodig hebt die in de rechtenbibliotheek staan. Ik heb meer dan eens met een stapel boeken en tijdschriften voor mijn thesis vruchteloos een plaats gezocht tussen de kakelende studenten die in de bibliotheek alles doen behalve studeren en in zo’n situaties is de term ‘gegronde ergernis’ wel degelijk op zijn plaats.

Overigens vermijd ik tijdens de blok consequent alle bibliotheken in Leuven en kan de hele discussie mij dus voor het grootste deel gestolen worden.

Ik sluit me volledig aan bij de policy die de Rbib volgend jaar gaat volgen: tijdens niet-blokperiodes voorrang voor diegenen die de boeken er nodig hebben voor thesis en papers (vnl. rechtenstudenten, maar evenzeer politieke wetenschappen en andere mensen met juridisch verwante onderwerpen) en tijdens de blok-periode iedereen gelijk! Ok, om 8u15 vechten om een plaatsje is geen lachtertje, maar voor de rest is het is nog zeer gezellie, vraag maar aan Jane Jones en Velma Kelly :) !!

Volledig akkoord Bonnie. Ieder met gezond verstand weet dat studenten met thesis en papers (die dus een faciliteit van de bib gebruiken) voorrang moeten krijgen.

Ik heb me gewoon al ziek gelachen met de voorstellen die bepaalde studenten rechten maken over BLOKKEN in de bib. Deze voorstellen gaan van “voorrang aan rechtenstudenten op vertoon van studentenkaart” tot “buitenkicken van niet rechtenstudenten als er geen plaats is voor hen”. In tijden van blok, waar gaat dat naartoe? Ze hebben geen boeken nodig uit die bib, verkas dan toch naar een andere bib of je kot?

En dan zeggen ze dat politici er soms over gaan :) Ik vind de uitlatingen op die wall soms ook al vergaand.

Ik snap het wel dat ze dat willen doen aangezien het intussen bijna onleefbaar geworden is, maar misschien lost het probleem zichzelf wel op moest de KUL iets doen om andere bibliotheken en studeerplaatsen aangenamer te maken. Méér goede ruimtes voorzien zou ook al helpen, als ik mij niet vergis blijft het aantal studenten stijgen en is het dus nogal logisch dat het aantal studenten dat nood heeft aan een goede ruimtes om te studeren ook groeit.
Het is de laatste jaren wel zo dat daar wat moeite voor gedaan wordt maar dat beperkt zich dan tot de alma openstellen of de centrale bib op zaterdag en zondag open houden en dat lijkt niet echt te helpen. Het is gewoon aangenamer in de Rbib. Er zijn grote ramen en dus veel licht, een waterfonteintje, je hebt door de tussenschotten niet het risico dat je tegenover één of ander irritant persoon zit die de nood voelt om je heel de tijd aan te staren. Je zit pal in het centrum en kan op 5 minuten een koffietje gaan drinken en voor mij persoonlijk is het vlak aan mijn kot. Een kwartier stappen naar de Sbib waar bijna niks in de buurt is om ‘s middags te gaan eten of iets te drinken, gewoon omdat dat “mijn” bib is lijkt in de blok altijd zo’n tijdverlies. En na 5 jaar Rbib is het echt zo’n gewoonte geworden dat studeren nergens zo goed gaat als daar. Maar het is de laatste keer dat ik de rechtenstudenten lastig val, beloofd (als ik nu tenminste ga verder blokken ipv deze comment te schrijven) ;).

haha, comment mania :)
‘t is een gevecht maar uiteindelijk is het dat wel waard eenmaal gezeten en geplaceerd. de voordelen overtreffen nog steeds de nadelen. maar ik snap zeker de gegronde ergernis van tijdens het jaar, al heb ik mij zelf nog niet schuldig gemaakt aan het gebruiken van de bib voor niet gegronde doeleinden. maar het ‘de rechtenbib enkel voor rechtenstudenten’ is belachelijk want ik, als politieke wetenschapper, zit ook regelmatig met mijn politieke neus in de juridische boeken. een beetje veel haantjesvechten. wss komt de fb groep dan ook van de snobs die zelf niet de moeite nemen om om 8u15 aan de deur te staan en hun plaatsje te veroveren. wat bloik betreft denk ik dan toch: iedereen gelijk voor de wet en ieder voor zich.

En anders moeten ze ook maar een “corridor” voorstellen, zoals onze liefste Joëlle Milquet. (het feit dat ik deze absurde vergelijking kan maken bewijst hopelijk mijn punt :) )

Dus is iedereen het eens, nee? De KUL is zich trouwens ook bewust van het probleem en plant vanaf 2012 een nieuw “studielandschap” met 750 zitplaatsen in de buurt van Alma 2.

Ja ik weet het maar Alma 2 is wel toe tijdens de blok in januari :) dus dan is er weer niks meer te eten in de buurt buiten pizza en koffiekoeken. Woop woop :) Maar wie weet denken ze wel aan de tussenschotten. Tussenschotten zijn the key.

das tof van de KUL. wanneer studeren wij af?? ik ben hier de jongste denk ik en hopelijk is het toch voor 2012! vechten geblazen dus.

Hahahaha ook de letterenbib gooit zich in de strijd! De letterenstudenten vragen (eisen is misschien een beter woord) aan de niet letteren-studenten om weg te blijven uit hun bib. Verdraagzaamheid hoezee! http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Open-brief-aan-de-niet-Letterenstudent/135195506491244

Post a comment